Националният конкурс „ВЪЗКРЕСЕНИЕ ХРИСТОВО” – 2017

Националният конкурс „ВЪЗКРЕСЕНИЕ ХРИСТОВО” – 2017 е посветен на православния християнски празник „Възкресение Христово – Пасха” и се провежда с благословението на НЕГОВО СВЕТЕЙШЕСТВО БЪЛГАРСКИЯ ПАТРИАРХ НЕОФИТ и СВ. СИНОД на БПЦ-БП. Провежда се от 4 години. През 2017 година от ОУ,,Стою Шишков“ участваха петима ученици – четирима от IV-a и един от I-б клас.

    Ученичката от 4-а клас Яница Раева участва със своя творба в раздел изобразително изкуство. В раздел литература / поезия/, участва Божидара Екова със стихотворението ,,Великден“, а в раздел проза участваха ученичките от същия клас Светлозара Бошнакова и Шанай Шидерова. Разказът на Шанай Шидерова ,,Чудото на вярата“ е раднаген с поощрителна награда във възрастовата група 1-4 клас.

           Поздравяваме участниците и публикуваме наградената творба.

Чудото на вярата

    Броени дни оставаха до Великден. Всяко дете го очакваше с нетърпение, освен едно-Симеон. Този ден за него беше като другите делници. Той не усещаше този ден като празник. Той никога не празнуваше Великден.
Момчето не вярваше в Бог и не знаеше нищо за него. Никога не беше влизало в църква. Ден преди това родителите му решиха да го заведат. Симеон упорстваше и не искаше да отиде. Ден след това точно преди Великден , той се разболя. Имаше силни болки в корема и лекарят каза, че трябва да постъпи в болница. Там доктор Иванов каза, че трябва да остане, за да му направят спешни изследвания. Родителите му бяха много притеснени и се молеха, сина им да не е болен от някаква нелечима болест.

   Вечерта Симеон заспа и сънува, че е пред една красива църква. Отвън се почуди, дали да влезе. Погледна през вратата и видя силна светлина, която идваше от олтара. Чу и глас, който му нашепна ,,Ела“. Това бил гласът на Христос, но момчето не знаело нищо за Него. Чудело се кой може да е това. Пристъпил боязливо през вратата. Вътре имало много картини с лица на различни хора. Видял една, на която била нарисувана жена, а на скута й седяло малко момче. Отвсякъде идвала светлина от горящите свещи. Пред него дошъл един благ старец и му разказвал за тези картини и какво е изобразено на тях. Най – много го впечатлил разказа му за Божия син, който бил прикован към кръста и как после възкръснал и се понесъл към небето. Тази история му се стори вълшебна като приказка.

     Старецът му разказал още, защо трябва да идва в църквата. Всеки, който идвал тук намирал успокоение за душата си и бивал благословен със здраве, щастие и късмет. Казал му какво празнуваме на Великден и защо това е свят празник за всеки християнин. Защото Христос е умрял заради хората, а после Бог го възнесъл на небето. Изведнъж момчето се събуди, обляно в пот. Стана и погледна през прозореца. По улицата имаше много движещи се светлинки. Той се уплаши, да не би това да е провидение, но като се вгледа, видя че това са хора със горящи свещи в ръце. Симеон си мислеше, че тези хора се молят и за него да оздравее. После се върна в леглото и заспа.

       На сутринта Симеон бил развълнуван от странния сън. Влезнал доктор Иванов и казал, че лошите съмнения не се доказали и скоро след кратко лечение, ще го изпишат. Симеон бил убеден, че срещата му с Божия син през нощта му помогнал, да оздравее. Скоро дошли майка му и баща му и донесли червени яйца. Раздали на всички деца в отделението и те започнали да се борят с тях.

       От този момент Симеон посещавал всяка неделя църквата. Слушал неделната проповед и често си спомнял за чудния сън.

Шанай Шерифова Шидерова

9 години, 4-а клас

Гр. Смолян , Оу,,Стою Шишков“

Публикувано в Новини. Постоянна връзка.